Kategoriler
İslam

Allah’ın Kabıd (El-Kâbıd) İsminin Anlamı

Kabıd (El-Kâbıd) Nedir?

Allah’ın 99 isminden (Esma-ül Hüsna) birisi olan Kâbıd ismi “Dilediğinin rızkını daraltan, ruhları alan.” anlamlarına gelmektedir. Kabıd ismi Kur’an-ı Kerim’de geçen bir isimdir. Eğer El-Kâbıd isminin anlamını biraz daha açarsak; Kâbid, Allah’ın, herşeyi sonsuz kudreti altına alan, bu kudretiyle kuşatıp kavrayan, herşeyi emri altına alıp tutan en yüce varlık olduğu anlamına gelir. Dilediğine darlık veren, sıkan, daraltan demektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Esma-ül Hüsna - El-Kâbıd
Esma-ül Hüsna – El-Kâbıd

El-Kâbıd İsminin Kur’an’da Geçen Ayetleri

Allah’ın El-Kâbıd adı şu Kur’an âyetlerinde geçmektedir:

  • (2:245): Kimdir Allah’a güzel bir borç verecek o kimse ki, Allah da o borcu kendisine kat kat ödesin. (Rızkı) Allah daraltır ve genişletir. Ancak ona döndürüleceksiniz.
  • (34:39): De ki: “Şüphesiz, Rabbim rızkı kullarından dilediğine bol bol verir ve (dilediğine) kısar. Allah yolunda her ne harcarsanız Allah onun yerine başkasını verir. O rızık verenlerin en hayırlısıdır.”
  • (28:82): Daha dün onun yerinde olmayı arzu edenler, “Vay! Demek ki Allah, kullarından dilediği kimselere rızkı bol verir ve (dilediğine) kısarmış. Allah bize lütfetmiş olmasaydı, bizi de yerin dibine geçirirdi. Demek ki kafirler iflah olmayacak” demeye başladılar.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi