Kategoriler
Kimya

Buharlaşma ve Yoğuşma Nedir?

Buharlaşma Nedir?

Buharlaşma kelimesini teknik olarak tanımlarsak: Sıvı halde bulunan bir maddeyi ısıtırsak bu sıvıdaki taneciklerin hızları artar ve bu tanecikler arasındaki bağlar zayıflar. Böylece bu sıvı yüzeyi terk etmeye başlar. Bu olaya Buharlaşma denir. Günlük hayattan örnek vererek tanımlarsak kolonya örneği verilebilir. Kolonyayı elimize döktüğümüz zaman kısa süreli de olsa bir serinlik hissederiz ve kolonyanın da kaybolduğunu görürüz. Bunun nedeni sıcaklığı fazla olan elimizden sıcaklığı düşük olan kolonyaya bir ısı geçişi olur. Dolayısıyla buharlaşma olayı gerçekleşmiş olur.

Sponsorlu Bağlantılar

Buharlaşma, her sıcaklıkta ve sıvının yüzeyinde gerçekleşir. Örnek olarak asılan çamaşırlar yaz mevsiminde de kış mevsiminde de kurumaktadır. Tek fark yazın daha çabuk kuruyorlar. Dolayısıyla buharlaşma her sıcaklıkta olur ama sadece süresi değişir. Sıvı bir maddenin gaz haline geçebilmesi için moleküller arasındaki bağları koparmak gerekir. Bunun için gerekli olan ısı miktarına Buharlaşma Isısı denir ve kısaca Lb olarak gösterilir. Buharlaşma ısısı her madde için farklı olduğu için bu değer ayırt edici bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Buharlaşma ve Yoğuşma Nedir?

Yoğuşma Nedir?

Yoğuşma olayı ise buharlaşma olayının tersidir. Örnek olarak mutfakta yemek yapılırken camlarda çok daha fazla su olur. Bunun nedeni mutfakta olan su buharı daha soğuk olan cama temas ettiğinde ısı verir ve sıvı hale geçer. Bu olaya da Yoğuşma denir. Yoğuşma olayının meydana geldiği sıcaklığa yoğuşma sıcaklığı ya da yoğuşma noktası denilmektedir. Her maddenin bir yoğuşma ısısı vardır. Teknik olarak anlatırsak: gaz halindeki maddenin birbirinden kopmuş molekülleri ısı kaybettikleri için birbirine yaklaşırlar ve aralarında bir bağ oluşur. Böylece madde gaz halinden sıvı veya katı hale geçer. Buna Yoğuşma denir.

Bir madde buharlaşırken ne kadar ısı almış ise yoğuşması içinde aynı miktarda ısı vermesi gerekir. Yoğuşma ısısı LY olarak gösterilir. Buharlaşma olayı ile yoğuşma olayı birbirinin tersi olaylardır. Bu nedenle maddelerin kaynama noktası ile yoğuşma sıcaklığı birbirine eşit olduğu gibi buharlaşma ısısı ve yoğuşma ısısı da birbirine eşittir.

Bazı Maddelerin Buharlaşma ve Kaynama Isıları

Bazı Maddelerin Buharlaşma ve Kaynama Isıları

Yukarıdaki resimde su, etil alkol, cıva, karbon, yemek tuzu ve hidrojen maddelerinin buharlaşma ve kaynama ısıları verilmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi