Kategoriler
Kimya

Faz Diyagramı Nedir?

Faz Diyagramı Nedir?

Faz diyagramı, en basit anlatımı ile bir maddenin basınç-sıcaklık grafiğidir. Diğer bir deyişle bir maddenin hangi fiziksel halde olduğunu gösteren grafiktir. Her maddenin bir faz diyagramı vardır. Örnek olarak aşağıda suyun faz diyagramını göreceksiniz.

Sponsorlu Bağlantılar

suyun faz diyagramı

Yukarıda verdiğimiz şekilde ya da diğer bir deyişle diyagramda düzlem AO, OB ve OC olarak 3 alana ayrılmıştır. Diyagramdaki O noktasına Denge Noktası denir. Bu noktada madde katı, sıvı ve gaz hallerinde olabilir.

Basınç ve Sıcaklık Değerlerinin Maddelere Etkileri

Yukarıda verdiğimiz diyagramda gördüğünüz gibi sıcaklık arttıkça madde gaz olma durumuna giderken basınç arttıkça madde katı olma durumuna gider. Yani Düşük sıcaklık ve yüksek basınçta bölgesinde maddenin fazı katı iken yüksek sıcaklık düşük basınçta ise madde fazı gazdır. Bunun yanı sıra yüksek sıcaklık ve yüksek basınçta ise maddenin fazı sıvı dersek yanlış olmaz.

Düşük sıcaklık ve yüksek basınçta madde fazının katı olmasının sebebi maddenin moleküllerinin bulunduğu durumdan enerji kazanıp uzaklaşmalarını engellerken yüksek basınç da moleküllerin uzaklaşmalarını aşırı karşı kuvvet uygulayarak engeller diyebiliriz.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi