Kategoriler
Kimya

Nitroselüloz Nedir

Nitroselüloz Nedir konusu Kimya alanına ait bir konudur ve bizler bu konu hakkında detaylı olarak bilgi vermeye çalışacağız. Nitroselüloz Nedir konusu ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yapmanızı öneririz. Yorum bölümünden Nitroselüloz Nedir konusu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Nitroselüloz Nedir

Nitroselüloz Nedir başlıklı yazımızda sizlere bu konuda detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız olursa sitemizde arama yaparak bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi yazımıza geçelim. Bu kısa girişten sonra şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım isterseniz.

Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak – 2

Nitroselüloz Nedir

Nitroselüloz Nedir başlıklı yazımızda biraz daha detaya indiğimizde sizlere şunları aktarabiliriz. Nitroselüloz; kolayca tutuşabilen selüloz nitrat bileşiğinin yaygın adıdır. Selüloz nitratlar, selülozik malzemelerin, genellikle de pamuk linterinin ve odun hamurunun nitrik esteridir. Çok hafif beyaz bir madde olan nitroselüloz, işlenmemiş selülozun lifli yapısının bir bölümünü korur. Isıya karşı dayanıklı değildir ve dikkatle hazırlanmış bir örnek bile 150°C’nin üstünde derhal tutuşur. T.-J. Pelouze 1838’de pamuğun derişik nitrik asit içine daldırıldığında patlayıcı hale geldiğini buldu. C.F. Schönbein ise 1845’te pamuğu nitrik asit ve sülfürik asit karışımına daldırdıktan sonra fazla asidini gidermek için yıkadı ve bu yolla nitrolanmış pamuğu elde etti. Prusya ordusunda binbaşı olan E.Schultze yaklaşık 1860’ta nitroselülozlu karışımdan yararlanarak pamuk barutunu üretmeyi başardı.

Kimya alanına ait Nitroselüloz Nedir konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz. Bunun için gerek sitemizden gerekse farklı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Yazımıza devam edecek olursak şunları da aktarabiliriz. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim. Yazımıza şöyle devam edebiliriz. Kuru ya da nemli nitroselülozun fünye yardımıyla patlatılabileceğinin bulunmasından sonra, 1880’lerde jelatin haline getirilmiş nitroselüloz güçlü patlayıcı olarak kullanılmaya başladı. Nitroselüloz kararlı bir madde değildir; ayrışmaya başladığında ortaya çıkan ürünler katalizör işlevi görür ve ayrışmanın sürmesine neden olur. Bu tepkime durdurulmazsa patlamayla sonuçlanır. Sir Frederick Augustus Abel 1868’de nitrolamadan sonra uygulanan yıkama işlemlerinin nitroselülozun asidini yeterince gidermediğini buldu. Daha etkili yıkama işlemlerinin geliştirilmesiyle malzemenin nitelikleri iyileştirildi, ama gene de nitroselülozlu fişeklerin patlamasının önüne geçilemedi. Paul Vieille, ayrışma ürünlerinin katalizleyici etkisini nötrleştirmek için nitroselüloza özel kararlılaştırıcılar kattı; bunun sonucunda ilk kararlı ve güvenilir barut türü olan dumansız barut elde edildi. Pamuk barutu, yüzde 13’ün üzerinde azot içeren nitroselülozdur. Asetonda çözünür, ama eter ve alkol karışımlarında çözünmez. Barut yapımında ya tek başına ya da daha düşük dereceli nitroselülozlarla karıştırılarak kullanılır. Nemli pamuk barutu eskiden güçlü bir patlayıcı olarak yaygın biçimde kullanılmıştır. Son olarak bu konu hakkında geçmişte birçok araştırma yapıldığı gibi bundan sonra da araştırmalar yapılmaya devam edecek ve yeni bilgiler bizlere ulaştırılacaktır. Bilgiyle kalın…

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi