Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Öneriler Vahşi Hayvanlar

Aslan

Kısaca Aslanların Özellikleri

Aslan, bir memeli olup 15 yıla kadar yaşarlar ve 250 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Aslanların maksimum hızları ise 56 km/s.

Sponsorlu Bağlantılar
Aslan türüMemeli
Aslanlar ne yerAntilop, yaban domuzu, zebra v.b. (etçil)
Aslanlar kaç yıl yaşar8 yıl – 15 yıl
Aslanlar kaç kilo120 kg – 250 kg
Aslanların boyu1.4 metre – 2.5 metre
Aslanların hızı56 km / saat
Aslanlar nerede yaşarAçık ormanlık araziler, bodur bitki örtüleri ve çayırlar
Aslan Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmesi Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Aslan Sınıflandırması ve Evrimi

Aslan, yalnızca Sibirya kaplanından sonra ikinci büyüklükte ve dünyanın en büyük, en güçlü kedigillerindendir. Bunlar Afrika kıtasındaki en büyük kedilerdir ve çeşitli şekillerde kedigiller arasında benzersizdir. Ancak aslanlar ve diğer kediler arasındaki en büyük fark, aile grupları ile yaşayan inanılmaz derecede sosyal hayvanlar olmalarıdır.

Aslanlar, hem erkeklerin hem de dişilerin kükrebilecekleri anlamına gelen büyük kedi ailesinin bir parçasıdır. Bir zamanlar Afrika’nın çoğunda ve hatta Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde dolaşmış olmasına rağmen dünyanın kalan Aslan nüfusu şimdi Sahra altı Afrika’da yaşıyor. Bununla birlikte aslanlar, sayılarıyla son 20 yılda %30 oranında düştüğü göz önüne alınırsa bu büyük avcılar ne yazık ki azalan doğal ortamlarında giderek daha savunmasız hale geliyorlar.

erkek aslan
erkek aslan

Aslan Anatomisi ve Görünümleri

Aslanlar, sonunda daha uzun bir kürk tutamı olan uzun bir kuyruğu olan kısa bir sarımsı kahverengi ya da altın rengi kürke sahiptir. Katlarındaki işaretler, uzun otların avını takip ederken bu büyük etoburların görünmemesine yardımcı olan diğer kedigillerde görüntülenen kalın çizgilerden ve lekelerden çok daha soluktur.

Aslanlar, erkeklerin dişilerden daha uzun ve daha ağır olduğu ve yüzlerinde uzun saçlı bir yele sergilediği dünyadaki en büyük kedilerden biridir. Bu durum erkeklerin ve dişilerin gerçekte farklı göründüğü kedi dünyasında tek türdür. Erkek aslanın yelesi sarıdan kırmızıya, kahverengine ve siyaha kadar değişmekte ve başlarını, boyunlarını ve göğsünü kaplamaktadır. Aslanlar, toplam 30 diş içeren güçlü çenelere sahiptirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Aslanların Yeryüzündeki Dağılımı ve Habitatları

Tarihsel olarak, Aslanlar Afrika’nın çoğunda ve hatta Avrupa ve Asya’nın bazı bölgelerinde bulunmuş. Ancak bugün şimdi yalnızca Sahra altı Afrika’daki ülkelerde bulunan kalan Afrika Aslanı nüfusu ile bir zamanlar engin doğal aralığının daha yalıtılmış ceplerine itildiler. Ayrıca Hindistan’da Gir Ormanı’nın uzak bir bölgesinde yaşayan ve tahmini 300 sayı kaldığı küçük bir Asya Aslanları popülasyonu var.

aslan sürüsü
aslan sürüsü

Kalan sayılarına rağmen aslanlar aslında yiyeceklerinden ihtiyaç duydukları nemin çoğunu aldıkları için çok kuru iklimlerde yaşayabilirler. Açık ormanlık alan, çalılık ve uzun otlak alanlarını tercih ederler. Sadece örtü üzerinde bol miktarda değil aynı zamanda çok çeşitli avlarda bulunurlar.

Aslan Davranışları ve Yaşam Tarzları

Aslanlar, güçlü sosyal gruplarda birlikte yaşadıkları için kediler arasında benzersizdir. Genel olarak bekar bir erkekle birlikte 5-15 adet dişi ve yavrularından oluşan bir gurup vardır. Erkek aslan, 100 m²’lik bir alanda devriye gezen ağaçlar ve kayaları idrarla işaretler ve kükreyenleri uyarmak için kükrüyor. Erkek Aslanlar guruplarını büyük etkilere karşı koruyabilseler de guruptaki pozisyonlarını devralmaya çalışan diğer erkeklerin tehdidi altındadır. Eğer başka bir erkek dövüşte başarılı olursa önceki erkek tarafından tutulan yavruları öldürür.

Muazzam boyutlarına rağmen erkek aslanlar avcıların hiçbirini dişilere göre daha yavaş ve daha kolay görüldüklerinden neredeyse hiç avlanmazlar. Guruptaki dişi aslanlar, erkek aslanlara göre hem daha hızlı hem de daha büyük hayvanları yakalayıp öldürebilirler.

Aslanlarda Üreme ve Aslanların Yaşam Döngüleri

Hem erkek hem de dişi Aslanlar, iki ve üç yaşları arasında üreyebilirler. Ancak buna rağmen gurupla kesin olarak tesis edilene kadar üreyemezler. Yaklaşık dört ay süren bir gebelik döneminden sonra dişi aslanlar kör doğan ve yeni çevrelerinde inanılmaz derecede savunmasız olan bir ile altı yavru arasında doğum yapar. Aslan yavrularının kürkleri, yetişkinler avlanmak için dışarı çıkarken onları korumak için, kamufle olmalarına yardımcı olan daha karanlık noktalarla kaplıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

Ne yazık ki yavruların yarısından azı bir yaşını dolduruyor ve beş yavrudan dördü iki yaşına geldiğinde genellikle hayvan saldırılarından veya açlıktan ölüyor. Dikkat çekici bir şekilde guruptaki dişi aslanlar yavrularını yaklaşık aynı anda alır ve diğer dişilerin yavrularını emmeye ve bakım yapmaya yardımcı olur. Aslan yavruları, altı aylık olana kadar süt ile beslenir ve yaklaşık bir yaşına kadar aktif olarak avlanmalarına rağmen yavru yavrular 12 hafta kadar sonra et yemeye başlar.

Aslanların Beslenme Şekilleri ve Avlanmaları

Aslan, yaşamını sürdürmek için yalnızca diğer hayvanları yiyerek hayatta kalan büyük ve etobur bir hayvandır. Diğer kedigillerin aksine aslanlar, yalnız avcı değil, dişi aslanlar avlarını kovalamak ve avlarını yakalamak için her dişi farklı bir stratejik role sahip olarak birlikte çalışırlar. Bu strateji onların Buffalo, antilop ve hatta zürafa dahil gibi daha hızlı ve daha büyük hayvanları öldürmelerini sağlar.

aslanlar avlanıyor
aslanlar avlanıyor

Bölgesinde bulunan av türlerinin bolluğuna ve çeşitliliğine bağlı olarak aslanlar öncelikle açık arazilerdeki sürüleri takip ederek ceylan, zebra ve domuz ile birlikte bir dizi antilop türünü yakalar. Av yakalandıktan sonra dişi aslanlar, erkek aslanın ilk önce yemek yemesine izin vereceği için koşullar değişir. Ancak yavrular kümenin dibindedir ve yetişkinler bitince kalanlardan memnun olmalıdır.

Aslan Avcıları ve Aslanlar İçin Tehditler

Aslan, çevresi içinde en baskın avcıdır. Yani diğer hayvanların kendi başlarına ve yiyecekleri üzerindeyken aslanlara ölümcül zarar vermesine neden olabilecek sırtlan grupları hariç, onlar için çok az tehdit vardır veya hiç tehdit yoktur. Aslanlar, bir aslanı denemek ve uyarmak için kolayca ölümcül şekilde yaralayabilen zürafalar ve filler de dahil olmak üzere birçok tür tarafından büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Yine de aslanlara yönelik en büyük tehdit onları yalnızca korkudan öldürmekle kalmayıp artan şehirleşme (insan yerleşimleri) ve tarım arazilerinin temizliği nedeniyle aslan nüfusu sayısında ciddi düşüşlere neden olan insanlardır.

Aslan sayıları, yabani köpeklerden ve sırtlanlardan geçen hastalıklardan ciddi şekilde etkilenmiştir. Ayrıca 1993 ile 1997 arasında 1.000’den fazla aslan köpek hastalığı nedeni ile ölmüştür.

Sponsorlu Bağlantılar

Aslanlar İle İlgili İlginç Bilgiler

Genç aslan yavruları, avlanma tekniklerini geliştirmelerine yardımcı olan birlikte oynamak için çok fazla zaman harcarlar. Bu, yavrularda rol yapma yöntemi ayrıca, dişilerin avını kovalamak ve viraj almak için daha iyi bir seçim yapıp yapmadıklarını veya yakalamalarını ve öldürmelerini belirlemelerine yardımcı olur.

Her ne kadar aslanlar birçok farklı ses çıkartabilseler de, en belirgin olan sesleri kükremeleridir ve sadece garip erkekleri uyarmaya hizmet etmekle kalmaz ve aynı zamanda guruplu üyelerin sesi altı mil kadar gidebildiği için birbirlerini bulmalarına yardımcı olur. Aslanın altında yumuşak yastıkları olan büyük pençeleri ve ayak başlarının ucunda keskin geri çekilebilir pençeleri vardır. Ayaklarının ve bacaklarının yapısı nedeni ile 10 metreden daha uzun mesafelere atlayabilirler.

İnsanlarla Aslanlar Arasındaki İlişki

Aslanlar yüzyıllarca insanlar tarafından beğenildi ve aslanlardan korkuldu. Ancak hem avlanma hem de artan insan yerleşimleri nedeniyle aslanlar, tarihi doğal alanlarının büyük bir kısmından silindiler. Aslanlar, insanları doğal olarak av olarak görmese de Afrika aslanlarının yiyecek bulmak için köylere gizlice girdiği ve her yıl 700 kişiye kadar saldırdığı biliniyor. Sadece Tanzanya’da yılda 100 insan ölümünden sorumludurlar. 1898’de Kenya’daki iki aslan, yaklaşık 9 aylık bir süre zarfında 130 demir yolu yolundaki işçinin öldürülmesi ve yenilmesiyle meşhur oldu. Bu güçlü avcılar, bir zamanlar onları ganimet olarak avlayan insanlar tarafından korkutulur.

Ayrıca insanlar ile aslanlar birbirleri ile dost olabiliyorlar da. Bunun örneklerini dünyanın birçok köşesinden gelen haberler ile görebiliyoruz.

Aslanların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etoburlar / Etçiller
(Carnivora)
Aile
(Family)
Kedigiller
(Felidae)
Cins
(Genus)
Panthera
(Panthera)

Aslanların Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NamePanthera leo
Yaygın AdıCommon NameAslan
Diğer İsimleriOther Name(s)Afrika Aslanı
Yaşam YerleriLocationSahra-altı Afrika
HabitatHabitatAçık ormanlık araziler, bodur bitki örtüleri ve çayırlar
RenkleriColorsSarımsı kahverengi, altın, sarışın, kahverengi
Deri TipiSkin TypeKürklü hayvan
UzunluklarıSize1.4 metre – 2.5 metre
AğırlıklarıWeight120 kg – 249 kg
En Yüksek HızıTop Speed56 km/saat
Beslenme ŞekliDietEt ile beslenme
Avladığı HayvanlarPreyAntilop, yaban domuzu, zebra v.b.
Yaşam ŞekliLifestyleGece ve gündüz
ÖmürleriLifespan8 – 15 yıl
Cinsel Olgunluk YaşıAge Of Sexual Maturity2 – 3 yıl
Gebelik SüresiGestation Period110 gün
Ortalama Yavru Doğurma SayısıAverage Litter Size3 adet (1-6 arası)
Sütten Kesilme YaşıAge Of Weaning6 ay
Dünyada Kaç Tane Kaldı?Estimated Population Size23.000 adet
En Büyük TehlikeBiggest ThreatHabitat kaybı
En Belirgin ÖzellikleriMost Distinctive FeatureErkeğin yüzünün etrafında kalın ve uzun kıllı yelesi vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi