Kategoriler
Etçil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Öneriler Vahşi Hayvanlar

Oselo

Oselo Özellikleri (Özet)

Oselo, bir memeli türü olup 12 yıla kadar yaşarlar ve 16 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Oseloların maksimum hızları ise 61 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Oselo türüMemeli
Oselolar ne yerKemirgenler, Kertenkeleler, Geyik (etçil)
Oselolar kaç yıl yaşar8 yıl – 12 yıl
Oselolar kaç kilo11 kg – 16 kg
Oseloların boyu55 cm – 1 metre
Oseloların hızı61 km / saat
Oselolar nerede yaşarTropikal orman, otlak ve bataklıklar
Oselo Neslinin Tükenme OlasılığıSoyun Tükenme Tehlikesi Endişe Var (least concern)

Oselo Sınıflandırılması

Oselo (İngilizcesi Ocelot), Güney Amerika’nın ormanlarına özgü, orta büyüklükte küçük bir kedi türüdür. Kürkü ve lekeleriyle birlikte koyu rozetler sergilediği için kürkündeki güzel ayırt edici işaretler nedeniyle “Boyalı Leopar” olarak da bilinir. Kürklerinden dolayı yaygın olarak avlandıkları için 20. yüzyılda neslinin tükenmesine neden oldu.

Oselo taşların üzerine uzanmış

Ancak bugün, doğal alanlarının çoğunda ulusal koruma, Oselo nüfusunun bir miktar toparlanabildiği anlamına geliyor. Yalnızca tırmanıp iyi koşamayan değil aynı zamanda birçok kedi türü gibi sudan korkmadıkları için iyi yüzücüler olan güçlü ve çevik bir kedidir.

Oselo’nun Anatomisi

Genellikle koyu sarı-kırmızımsı-gri renkte olan ve sırtında ve yanlarında siyah zincir benzeri rozetlerle işaretlenmiş kısa ve kalın kadife kürküne sahiptir. Bacaklarında koyu lekeler, kafalarında ve yüzlerinde şeritler kendine özgü olan koyu lekeler vardır. Genellikle koyu halkalarla işaretlenmiş uzun bir kuyrukları ve vücut boyutlarına göre büyük pençeleri vardır. Erkekler, dişilerden daha büyük olma eğilimindedir. Oselo, avını kesmek için kullanılan ön dişleri ve yiyecekleri yırtmak için kullanılan her yanaktaki bıçak benzeri dişleri keskin bir şekilde sivri idi.

Oselo’lar Nerede Yaşarlar?

Güney Amerika tropiklerinde bulunurlar ancak en çok Amazon Havzası’nın yoğun ormanlarında görülürler. Bununla birlikte oldukça yaygındırlar ve güney Teksas’tan kuzey Arjantin’e kadar çeşitli bölgelerde yaşarlar. Tropik ormanlar, otlaklar, mangrov ormanları ve bataklıklar ve yoğun bitki örtüsü olmasını sağlayan bataklıklar dahil çeşitli habitatlarda bulunabilen inanılmaz derecede uyarlanabilir hayvanlardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Oselo dikkatle izliyor

Genellikle deniz seviyesinden 1.200 metrenin altında bulunsa da And Dağları’nın yüksek yamaçlarında yaşadıkları ve 3.800 metreye kadar yüksekliklerde bulundukları bilinmektedir. Güçlü yüzücüler olarak bazen mevsimsel olarak su basmış ormanlarda bulunurlar ve insan yerleşimlerine yakın yaşadıkları bildirilmiştir.

Oselo Yaşam Tarzları

Çevreye bağlı olarak 30 kilometrekareye kadar çıkabilen bir evde yaşayan tek bir hayvandır. Erkekler genellikle dişilerin büyüklüğünün iki katına kadar olan ve bir dizi dişinin ev aralıkları ile örtüşen bölgeleri devriye eğilimindedir. Ya kalın bitki örtüsünde ya da yüksek ve yapraklı dallarda uyuyarak günlerini geçiren bir gece hayvanıdır.

Geceleri avlanırken hepsine yardımcı olan mükemmel görüş, dokunma ve duyma yeteneğine sahipler ve bir eş ararken yüksek sesli oluklara dönüşen yumuşak miyavlar kullanarak birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Doğal aralığının bazı bölümlerinde çok nadir görülen ve yoğun bitki örtüsüne yoğun şekilde dayanan sadece gece boyunca açık alanlara çıkan inanılmaz derecede gizli bir hayvandır.

Oselo Üreme

Tropiklerin kalbinde, Oselos’un tüm yıl boyunca üremesi bilinmektedir ancak doğal aralığının en kuzey ve güney ucunda üreme mevsimi yaz sonuna doğru meyillidir. Çiftleşmeden sonra dişi Oselo kayalarda bir çatlak, içi boş bir ağaç bulacak veya doğurmaya hazırlanırken bir miktar mahremiyet ve korumaya sahip olması için yoğun ve dikenli bir çalılık içinde yuvalanacaktır. 85 güne kadar olan bir gebelik döneminden sonra dişi Oselo, kör olarak doğan ve ince bir koyu kürk rengi olan 2 veya 3 yavru kedi doğurur.

Oselo yavrusu

Oselo yavru kediler bir ay içinde çevrelerini görebilirler ve kürkleri çok daha yoğun ve renkli olacaktır. Her ne kadar Oselo yavru kediler, bir yaşına geldiklerinde tamamen büyüyüp bağımsız olma yeteneğine sahip olsalar da kendi bölgelerini kurmadan önce birkaç yıl boyunca annelerinin ana evlerinde sık sık tolere edilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Oselo Nasıl Beslenirler?

Gecenin karanlığında yiyecek avlayan ve bunu avını öncelikle yere sürerek yapan etçil bir hayvandır. Kemirgenler gibi küçük memelilerin diyetlerinin çoğunu oluşturmasına rağmen tavşan, kuş, balık, yengeç, kertenkele ve yılan gibi çeşitli küçük hayvanları avladıkları ve hatta zaman zaman küçük geyikleri avlayabilecekleri bilinmektedir.

Ayrıca maymunlar, kaplumbağalar, armadilolar ve karınca yiyenleri yediği bilinmektedir. Mutlu bir şekilde birçok farklı hayvan türüne avlandığından yerel ekosistemlerinin hayati bir parçasıdır ve geniş menüsü de farklı habitatlara daha kolay adapte olmalarına yardımcı olmaktadır.

Oselo’yu Hangi Avcılar Avlar?

Sadece kendi ortamında önemli bir avcı değil aynı zamanda birçok büyük etobur tarafından da avlanıyor. Jaguar ve Puma gibi diğer kedigiller, kartal gibi avcı kuşlar ve dünyanın en büyük yılanı Anaconda gibi hayvanlar daha küçük olan Oselo’ları avlarlar. Her ne kadar kendine özgü kürkü, kendisini çevreleyen yoğun bitki örtüsünde kamuflaj sağlamasına rağmen aynı zamanda tarih boyunca geniş bir düşüş göstermesine neden olmuştur.

Özellikle 1960’lardan 1980’lere dek kürkleri için avlanan Oselo aynı zamanda, egzotik evcil hayvanlar olarak yakalandıkları ve tutuldukları gerçeği ile birlikte vahşi doğada neredeyse yok oldu. Birçok ülkede korunan bir tür haline geldiğinden sayılar arttı ancak şimdi yaşam alanlarının ormansızlaştırılması tehdidi altındalar.

Oselo’lar Hakkında Özel Bilgiler

Oselo ağaçta dinleniyor

Diğer birçok küçük yaban kedisi türüne benzer şekilde Oselo, tarih boyunca birçok insan tarafından evcil hayvan olarak tutulmuştur. Bunların en ünlüsü ise yerli Oselo hayvanıyla sık sık seyahat ettiği bilinen soyut sanatçı Salvador Dali idi. Ayrıca eski Peru kültürleri (Eski Mısırlılara benzer şekilde kedilere tapmalarına benzer şekilde) ibadet ettiği düşünülmektedir ve bu kültürler sanat çalışmalarında sıklıkla güzel Oselo tasvir eder. Oselo’un günde en az 12 saat boyunca aktif olduğu ve bu süre zarfında yedi mil mesafeye kadar seyahat edebileceği düşünülmekte olup erkekler genellikle dişilerin iki katı mesafesini kaplamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Oselo ve İnsan İlişkisi

Eski kültürlerin kutsal bir hayvan olarak görülmesine karşın güzel desenli ve yumuşak kürkü avcıların dikkatini çekti. Nüfus sayıları, özellikle 1960’larda ve 1970’lerde çok fazla avlandıkları düşünüldüğünde doğal aralıkları boyunca ciddi şekilde tükendi. Vahşi ve baskın avcı olmalarına rağmen Nesli Tükenmekte Olan Türler Listesinde listelendikten sonra neyse ki egzotik evcil hayvan ticaretine satmak için de ele geçirildi.

Şu anda birçok ülkedeki doğal alanı boyunca korunmasına ve sayısının artmasına rağmen özellikle belirli bölgelerdeki popülasyonlar, özellikle ormansızlaşma ve büyüyen yerleşim yerlerinden büyüyen insan faaliyetlerinden ciddi şekilde etkilenmektedir.

Oselo Korunma Durumları

Bugün Oselo, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamlarında neslinin tükenme tehlikesi altında olan bir tür olarak listelenmiştir. Bazı popülasyonlar küçük ve dengesiz olmasına rağmen yaygındır ancak genel nüfus trendi şu anda azalmaktadır. Bu, esas olarak Amazon’daki engin alanların belirgin bir şekilde ormansızlaşmaya maruz kalmasından dolayı habitat kaybına bağlıdır ve artık bu canlıların hayatta kalması için gereken yoğun örtüyü ve yeterli yiyecek tedarikini sağlayamamaktadır.

Oselo Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etoburlar
(Carnivora)
Aile
(Family)
Kedigiller
(Felidae)
Cins
(Genus)
Leopardus
(Leopardus)

Oselo Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NameLeopardus pardalis
Diğer AdıOther NameBoyalı Leopar
Tür SayısıNumber of Species1 tür
Bulundukları YerLocationGüney Amerika
Yaşam AlanlarıHabitatTropikal orman, otlak ve bataklıklar
RenkleriColorsBronz, Sarı, Kırmızı, Gri, Siyah
Deri TürüSkin TypeKürklü
EbatlarıSize55 cm – 1 m
AğırlıklarıWeight11 kg – 16 kg
En Yüksek HızlarıTop Speed61 km / saat
Sevdiği YiyeceklerPreyKemirgenler, Kertenkeleler, Geyik
Oselo AvcılarıPredatorsJaguar, Puma, Kartal
Yaşam TarzlarıLifestyleGece ve alacakaranlıkta yalnız
ÖmürleriLifespan8 yıl – 12 yıl
Yavru Doğurma YaşıAge Of Sexual Maturity2 yaş – 3 yaş
Gebelik SüresiGestation Period79 gün – 85 gün
Ortalama Yavru Doğurma SayısıAverage Litter Size2 adet
Sütten Kesilme YaşıAge Of Weaning6 hafta
Dünyada Kaç Tane Oselo Kaldı?Estimated Population Size800.000 civarı
En Büyük TehlikeBiggest ThreatHabitat kaybı
En Belirgin ÖzellikleriMost Distinctive FeatureKürk üzerinde noktalar ve şeritler var
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi