Kategoriler
Öneriler Tarih

2. Dünya Savaşı Sonrası Kurulan Uluslararası Örgütler

2. Dünya Savaşı Sonrası Kurulan Uluslararası Örgütler

2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası örgütler konusu biraz geniş bir konudur. Ama biz burada en kısa haliyle anlatmaya çalışacağız. Bilindiği gibi 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı, gerek Avrupa’da gerekse dünya genelinde milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Bu iki savaşta çok kanlı geçti ki bu savaşların yaşandığı yerlerden birisi de Çanakkale’dir (Çanakkale şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun). Öncelikle maddeler halinde 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslararası örgütleri sıralayalım. Sonrasında da kısaca bunlardan bahsedelim.

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Birleşmiş Milletler (BM): Orjinal ismi; United Nations (UN)

2 – NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü): Orjinal ismi; North Atlantic Treaty Organization (NATO)

3 – Varşova Paktı: Orjinal ismi Warsaw Pact

4 – Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi: Orjinal ismi; COMECON

5 – Merkezi Antlaşma Teşkilatı: Orjinal ismi; Central Treaty Organization (CENTO)

2. Dünya Savaşı Sonrası Kurulan Uluslararası Örgütler

Birleşmiş Milletler (BM)

Birleşmiş Milletler Bayrağı

24 Ekim 1945’te uluslararası bir örgüt olarak kurulan BM’nin kuruluş amacı dünya barışını ve güvenliğini korumak, uluslararası ekonomik, toplumsal ve kültürel iş birliği oluşturmak. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşmasıdır. 51 üye ülke ile kurulan BM, şimdi 193 üye ülke sayısına sahip.

Birleşmiş Milletler’in idari bölümleri ise Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi, Genel Sekreterlik ve Uluslararası Adalet Divanı’dır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne bağlı kuruluşlar, Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşlar ve daha fazla bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyun.

Birleşmiş Milletler (BM) Nedir? BM Üye Ülkeleri Hangileri

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü)

NATO (İngilizce ismi North Atlantic Treaty Organization, Türkçe ismi Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü kısaltması), resmen açıklanmasa da 2. Dünya Savaşı sonrası oluşan politik ayrımda, İngiliz Lord Ismay’ın deyişi ile “Rusya’yı dışarıda, Almanya’yı alaşağı edilmiş halde ve ABD’yi içeride” tutmak için kurulmuştur. Yani amaç salt SSCB’ye karşı güvenlik değil aynı zamanda Avrupa’nın güvenliği için ABD’nin katkısını sağlamak, Almanya’nın yeniden silahlandırılmasını bölgeye tehdit oluşturmadan gerçekleştirmektir.

Sponsorlu Bağlantılar

NATO Nedir? 4 Türkiye ve NATO, NATO Üyesi Ülkeler

Varşova Paktı

Varşova Paktı

Varşova Paktı bir antlaşma olup 14 Mayıs 1955 yılında imzalanmıştır. Varşova Paktı’nın amacı ise dostluk, işbirliği ve karşılıklı yardım. Bu antlaşma bir askeri ve siyasal birlik antlaşmasıdır. NATO, 1949 yılında sosyalist ülkelere ve sosyalizmin yayılmasına karşın kuruldu ve askeri etkinliklerini ve silahlanmayı artırdı. 1954 yılında 8 sosyalist ülke, ortak güvenlik ve barışın korunması amaçlı kuruldu. 8 üye ülke ise Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sovyetler Birliği, Arnavutluk.

Varşova Paktı Nedir? Hangi Devletler Tarafından Kuruldu?

COMECON

Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi (COMECON) uluslararası bir örgüt olup 25 Ocak 1949 yılında sosyalist ülkeler arasında ekonomik iş birliği ve dayanışma amacıyla kurulmuştur. İngilizce Council for Mutual Economic Assistance olup kısaca COMECON denilmektedir. Türkçe olarak ise Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi olarak isimlendirilmektedir. Kurucu ülkeler ise Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sovyetler Birliği‘dir.

Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi (COMECON)

Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi (COMECON) Nedir?

CENTO

Türkçe anlamı Merkezi Antlaşma Teşkilatı, İngilizce adı Central Treaty Organization olan ve kısaca CENTO olarak isimlendirilen bu örgütün önceki ismi ise Bağdat Paktı idi. Bu örgütü kuran ülkeler Birleşik Krallık, Irak, İran, Pakistan ve Türkiye’dir.

CENTO Nedir CENTO Kuran Ülkeler ve CENTO Amacı

Örgütün kurulma amacı ise Sovyetler Birliği’nin Ortadoğu’da nüfuz kurmasını önlemek. 24 Şubat 1955 tarihinde kuruldu ve 1979 yılında ise kapandı. CENTO merkezi 1959 yılına kadar Bağdat iken 1959 yılında sonra kapanana kadar Ankara oldu.

CENTO Nedir? CENTO Kuran Ülkeler ve CENTO Amacı

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi