Kategoriler
Tarih

CENTO Nedir? CENTO Kuran Ülkeler ve CENTO Amacı

CENTO Örgütünü Kuran Ülkeler ve CENTO’nun Amacı

Orjinal ismi “Central Treaty Organization” olan ama Türkçe anlamı “Merkezi Antlaşma Teşkilatı” olan CENTO, güvenlik ve savunma amaçlı kurulan bir örgüttür. Bu örgütün kuruluş amacı ise Sovyetler Birliği’nin Ortadoğuda nüfuz kurmasını önlemek. CENTO örgütü, 24 Şubat 1955 yılında Türkiye, Irak, İran, Pakistan ve Birleşik Krallık tarafından kuruldu.

Sponsorlu Bağlantılar

CENTO Nasıl ve Neden Kuruldu?

CENTO, aslında NATO‘nun Ortadoğudaki bir uzantısı idi. Amaç ise Sovyetler Birliği’nin nüfuzunu azaltmak ve artmasını engellemek. 1953 yılının Mayıs ayında ABD Dışişleri Bakanının Ortadoğu ülkelerini ziyareti ile başlayan bu süreçte önce Türkiye-Pakistan arasında dostluk ve iş birliği antlaşması yapıldı. Sonrasında ise Türkiye-Irak bir savunma örgütü kuracaklarını açıkladılar.

CENTO

Bundan sonra 24 Şubat 1955 yılında Türkiye ile Irak arasında imzalanan bu antlaşmaya 4 Nisan 1955 yılında Birleşik Krallık, 23 Eylül 1955 yılında Pakistan ve son olarak 3 Kasım 1955 yılında İran dahil oldu ve sonuç olarak Bağdat Paktı kurulmuş oldu. Bağdat Paktı‘na gözlemci üye ülke olarak ABD dahil oldu. Bağdat Paktı’nın sonraki adı ise CENTO olarak değiştirildi.

1979 yılında kapanan CENTO’nun merkezi 1959 yılına kadar Bağdat oldu. 1959 yılından kapanan kadar ise Ankara oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi