Kategoriler
Tarih

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa’da Barışın Sürekliliğini Sağlama Çabaları

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa’da Barışın Sürekliliğini Sağlama Çabaları

Bu konuda 3 ciddi adım atıldı. Bunlar Milletler Cemiyeti, Locarno Antlaşması ve Briand-Kellog Paktı. Şimdi bunlara kısaca değinelim.

Sponsorlu Bağlantılar

1 – Milletler Cemiyeti

Asıl adı Cemiyet-i Akvam olan Milletler Cemiyeti 10 Ocak 1920 yılında kuruldu. Barışı korumak amacıyla 1. Dünya Savaşından hemen sonra bu adım atıldı. İlk aşamada 18 üyesi olan bu cemiyetin toplamda 63 üyesi oldu. Türkiye ise 1932 yılında bu cemiyete katıldı.

2 – Locarno Antlaşması

Milletler Cemiyeti adımından sonra da 1 Aralık 1925 yılında Locarno Antlaşması imzalandı. Amaç yine dünya barışını korumak idi. Bu ismi almasını sebebi ise müzakerelerin İsviçre’nin Locarno kentinde yapılmasıdır. Batı Avrupa’daki bazı sınırların değişmezliğini sağlayan bu antlaşma Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya arasında imzalandı. Ama antlaşma, sadece 2. Dünya Savaşına kadar geçerliliğini koruyabildi.

Locarno Antlaşması Nedir? Locarno Antlaşması Maddeleri Nelerdir?

3 – Briand-Kellog Paktı

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa'da Barışın Sürekliliğini Sağlama Çabaları

Locarno Antlaşmasından sonra atılan ciddi bir adım ise Briand-Kellog Paktı oldu. ABD öncülüğünde yapılan bu anlaşma İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Çekoslovakya ve Japonya arasında yapıldı. 27 Ağustos 1928 yılında imzalana bu paktın amacı birlik savunmaya dayanmayan savaşı kanun dışı saymış ve uluslararası anlaşmazlıkların barışçı yollarla çözülmesi. Ama bu adımda 2. Dünya Savaşının çıkmasını engelleyemedi.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi