Kategoriler
Tarih

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa’da Sosyal ve Ekonomik Hayat

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa’da Sosyal ve Ekonomik Hayat

Bilindiği gibi 1. Dünya Savaşında milyonlarca insan öldü. Ama bunun yanı sıra savaşın getirdiği zor şartlar yeni teknolojilerin bulunmasına da neden oldu. Bu nedenle gerek yaşanan ölümler gerekse hayata geçirilen yeni teknolojiler ABD ve Avrupa’da hem siyasi hem ekonomik hemde sosyal hayatta önemli değişikliklerin yaşanmasına neden oldu. İlk olarak savaş nedeniyle özellikle ağır sanayi, silah ve motorlu taşıtlar alanlarında hızlı bir artış oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Bunun nedeni ise yeni üretim teknikleri ve yeni teknolojilerin bulunması idi. Dolayısıyla sanayileşmiş ülkelerde ekonomik atılımlar yaşandı. Ama batı Avrupa ve Orta Avrupa büyük bir darbe almıştı.

Savaş nedeniyle hızla yükselen enflasyon bir felç yarattı. Dolayısıyla işsizlik hızla arttı. Avrupa’dan ABD’ye göz azalırken kırsal bölgelerden şehir merkezlerine ise göçler hızlandı.

Savaş nedeniyle gıda ve hammadde fiyatları düştüğü için Avrupa’daki bütün köylüler etkilendi. Bu durum 1920’den 1924 yılına kadar devam etti.

İki Savaş Arası Dönemde Avrupa'da Sosyal ve Ekonomik Hayat

Savaş sonrası Avrupa ülkeleri yeniden kalkınma için ABD’den borç alır hale geldi. Ama ABD’nin Avrupa ülkelerine verdiği sürekli borç nedeniyle 1929 yılında yaşanan gelmiş geçmiş dünyanın en büyük ekonomik krizi (1929 Dünya Ekonomik Krizi/Büyük Burhan) yaşandı ve ABD verdiği borçları alamadı.

Sponsorlu Bağlantılar

Rusya 1921 yılında Lenin tarafından yeni bir ekonomik politikayı hayata geçirdi. 1924 yılında ölen Lenin’in yerine gelen Stalin ise 1928 yılında 5 yıllık bir kalkınma planını hayata geçirdi.

Diğer Avrupa ülkelerinde de durum pek farksız değildi. İngiltere’de işsizlik arttı, İtalya’da faşizm ortaya çıktı, Almanya’da nazizm ortaya çıktı v.b.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi