Kategoriler
Tarih

Locarno Antlaşması Nedir? Locarno Antlaşması Maddeleri

Locarno Antlaşması

Locarno Antlaşması nedir, Locarno Antlaşmasının sebepleri ve sonuçları nelerdir, Locarno Antlaşması hangi devletler arasında imzalanmıştır gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Sponsorlu Bağlantılar

Locarno Antlaşması Nedir?

Locarno Antlaşması, 1. Dünya Savaşı sonrası yaşanan ABD merkezli ekonomik kriz nedeni ile yapılan bir antlaşmadır. 5 Ekim 1925 ile 16 Ekim 1925 tarihleri arasında İsviçre’nin Locarno şehrinde müzakere edilmiş ve bu nedenle bu ismi almıştır. Sonrasında ise 1 Aralık 1925 tarihinde Londra’da imzalanmıştır. Bu antlaşma ile Batı Avrupa’daki sınırların değişmezliği onaylandı. Doğu Avrupa sınırlarının ise revizyon edilmesine zemin hazırladı.

Locarno Antlaşması Hangi Devletler Arasında İmzalandı?

Locarno Antlaşması Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya ülkeleri arasında imzalanmıştır. Bu ülkeler önce Locarno’da bir araya gelerek müzakereler yapmış sonrasında ise Londra’da imzalar atılmıştır.

Locarno Antlaşması Nedenleri Nelerdir?

1. Dünya Savaşı sonrasında yenilen Almanya ile ABD, İngiltere, Fransa ve diğer müttefik devletler arasında Versay Barış Antlaşması (Versailles Anlaşması) imzalandı. bu antlaşma ile Almanya toprak, ordu ve ekonomik olarak ezici bir çok şartları kabul etmek zorunda kaldı. Ama Fransa, Almanya’nın bu antlaşmaya uyacağından pek emin değildi. Dolayısıyla Almanya’nın bu antlaşmadaki sınırlara uyması konusunda endişeli idi.

Durum Fransa için böyle iken Almanya’da kötü giden ekonomisi ve ABD ile yaşadığı tazminat krizi ile uğraşmakta idi. Böylece hem Almanya hemde Fransa karşılıklı olarak birbirlerine karşı kendini güvende hissetmek istiyordu. Bunun sonucu olarak Şubat 1925 tarihinde Almanya, Fransa’ya nota gönderdi ve güvenlik paktı kurulmasını teklif etti. Böylece Locarno Anlaşmasının zemini hazırlandı.

Sponsorlu Bağlantılar

Locarno Antlaşması

Locarno Anlaşması Sonuçları

Bu antlaşma ile Almanya, tekrar uluslararası sisteme dahil oldu. 1926 yılında ise Almanya, Milletler Cemiyeti’ne üye oldu. Bu antlaşma ile Batı Avrupa sınırlarının değişmezliği kabul edildi. Ama Doğu Avrupa sınırları için güvence verilmemiştir. Bu antlaşma, tipik bir kırılgan diplomasi antlaşmasıdır. Batı Avrupa bu antlaşmayı bir zafer olarak kutladı. Ayrıca bu antlaşmadan dolayı 1925 yılında İngiliz Dışişleri Bakanı, 1926 yılında ise Almanya ve Fransa Dışişleri bakanları Nobel Barış Ödülü aldılar.

Locarno Anlaşması Ne Zaman Anlamını Yitirdi?

Bu antlaşma, 2. Dünya Savaşı dönemine kadar geçerliliğini korudu. Ama Weimar Cumhuriyeti’nin çöküşü ve Nazilerin iktidara gelişinden sonra antlaşmanın uygulanılırlığı pek olmadı. 1939 yılında Almanya, Polonya’ya saldırdı ve sonrasında Almanya, Belçika ve Fransa’yı 1940 yılında işgal etti.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi