Kategoriler
Yaşam

Desiderius Erasmus Tarafından Söylenen Sözler

Desiderius Erasmus tarafından söylenen sözler yazımızda büyük Desiderius Erasmus şahsiyetinin değerli sözlerine yer vereceğiz.

Desiderius Erasmus Tarafından Söylenen Sözler

Desiderius Erasmus tarafından söylenen sözler yazımızda Hollandalı hümanist bilgin ve ilahiyatçı olan büyük Desiderius Erasmus şahsiyetinin şimdiye kadar söylediği en güzel ve anlamlı sözlerini bulacaksınız. Eğer sizler de Desiderius Erasmus şahsiyeti ile ilgili bildiğiniz güzel ve anlamlı sözler varsa lütfen bizlerle paylaşın.

Sponsorlu Bağlantılar

Desiderius Erasmus Hakkında Kısa Bilgi

Kuzey Avrupa Rönesans’ının önemli ustası ve klasik edebiyat araştırmacısı, hümanist bilgin ve ilahiyatçı. Günümüzde, Rönesans’la birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının yaratıcılarından ve en büyük temsilcilerinden biri olarak bilinir. Gülmece türündeki yapıta egemen olan iki temel görüş vardır. Bunlardan birine göre gerçek bilgelik, deliliktir. Öteki görüşe göre ise kendini bilge sanmak, gerçek deliliktir. Yazınsal açıdan Deliliğe Övgü, Latin ozanı Horatius’un “hakikati gülerek söylemek” ilkesinin belki de en yetkin örneğidir. Biçim açısından Erasmus, yapıtını kaleme alırken daha önce yapıtlarını çevirdiği Lukianos ve Libanios’tan da esinlenmiştir.
Doğum tarihi: 1465
Doğum yeri: Rotterdam,Hollanda
Ölüm tarihi: 1536
Ölüm yeri: Basel,Hollanda

Desiderius Erasmus: Söylediği Sözler

Desiderius Erasmus Tarafından Söylenen Sözler
Ben bir özgürlük severim. Bir kesime hizmet etmeyeceğim ve edemem.
Ben bir dünya vatandaşıyım, herkese ama herkese bir yabancı olarak bilinirim.
Keşke din bilimcileri hakkında hiç söz etmeseydim. Çok iyi olurdu. Fena kokulu bir nesneye dokunmak, onu sallamak, doğru bir hareket olmaz. Bunlar alaydan anlamayan, önemsiz bir sorun yüzünden alev alan insanlardır. Bunlar, kanıtları üzerime dolu gibi yağdırarak beni tövbe etmeye zorlamak isterler; reddedersem, herkese beni bir “sapkın” diye ihbar edebilirler; iyilikseverlikleriyle onurlandıramadıklarına karşı genellikle kullandıkları korkutma işte budur.
Özetle sofu adam, maddi ve algılanması mümkün şeylerden, sadece anlattığım örneklerle değil, fakat bütün ömründe uzaklaşır ve bu suretle ölmez, ruhani ve görülmez şeylere yükselmek ister. Mademki hayat adamlarıyla dindarlar birbirine bu kadar zıt hareket ederler, o halde birbirlerine deli gözüyle bakmaları da doğaldır. Bence bu unvana en yakın olanlar dindarlardır.
Halk var gücüyle seni ıslıklarken sen kendini alkışlarsan, bunun ne zararı olabilir? İşte kendini alkışlamanı mümkün kılan tek şey deliliktir.
Kötülük gizemin, acı ise bilginin kaynağıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi