Kategoriler
Yaşam

Disk Atma Nedir? Atletizm’de Disk Atma ve Kurallar

Disk Atma Nedir? Disk Atma Hakkında Bilgi

Disk atma bir spor dalı olup atletizm sporunun atmalar branşında bulunmaktadır. Disk atma sporunda bir disk bir daire içinde belirli bir açı ile boyunca atılır. Bu sporun disk atma olarak isimlendirilmesinin sebebi atılan cismin diske benzemesi. Disk atma sporunda 1 kg’lık ve 2 kg’lık disk çeşitleri vardır. Atmalar branşının diğer dalları ise gülle atma, çekiç atma ve cirit atmadır. Disk atmada şu ana kadar rekor 74 metre 8 cm ile Alman sporcu Jurgen Schult’a aittir.

Sponsorlu Bağlantılar

Disk Nasıldır?

Dist atmada kullanılan disk, ağaç ve benzeri malzemeden yapılır. Kenarları ise metaldir. Diskin merkezinde ağırlık olup bu ağırlık, erkeklerde 2 kg iken bayanlarda 1 kg’dır. Ayrıca erkeklerin kullandıkları diskin çapı 219 mm ila 221 mm arasındadır. Bayanların kullandıkları diskin çapı ise 180 mm ile 182 mm arasındadır.

Disk Atma Dairesi

Disk atılan dairenin çapı 2.5 metredir. Bu daire yerden biraz yüksek olmalıdır. Dairenin iç yüzeyi ise düz ve 20 mm alçak olmalıdır. Disk atan sporcu bir adımda dönerek diski atarlar. Disk dairesinin etrafı ise kafes ile uygun şekilde kapatılır. Nedeni ise görevli, yarışmacı ve seyircilerin emniyeti. Bu kafesin yüksekliği ise en az 3.35 metre olmalıdır.

Disk Atma Nedir? Atletizm'de Disk Atma ve Kuralları

Atletizm’de Disk Atma Genel Kuralları

  • Diski atan sporcu, dairenin iç yüzeyine veya daireyi oluşturan demirin iç kısmına dokunabilir ama atışa başlandığı andan itibaren gövdenin herhangi bir kısmına ve dairenin dışına dokunması ve adım atması yasaktır.
  • Atılan disk yere düşmeden atıcı daire dışına çıkamaz. Çıkarken de dairenin geri yarısından çıkmalı.
  • Atıcıya verilen süre ise 1.5 dakikadır. Eğer yarışmacı sayısı 8’den az ise 3’er denemeden sonra 3’er deneme daha yapılabilir.
  • Ölçülendirme ise 2’şer cm’lik dilimlerle yapılır.
  • Diski atan atıcı eline reçine sürebilir fakat ayakkabısının altına veya atış alanına herhangi bir madde süremez.
  • Eldiven giymek ve parmakları birleştirerek bantlama yapmak yasaktır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi