Kategoriler
Hayvanlar Alemi

Angus Sığırının Özellikleri

Angus Sığırı Hakkında Bilgi

Son yıllarda ülkemizde de popüler olan ve Kurban bayramlarında ülkemizin avrupa kısmında satışı yapılan Angus sığırlarının anavatanı İskoçyadır. Yüzyıllar önce erkek anguslar Shorthon ırkı ve Longhorn ırkı ile çiftleştirilmiş ve başarı sağlanamamıştır. Anguslar iki renktedir. Siyah ve kırmızı. 2005 yılında Avrupa’daki siyah angus sığırı sayısı 324.266 adet idi. Angusların etleri son derece kalitelidir. Bu nedenle ABD’de etçi sığır ırklarının çoğusunu anguslar oluşturur.

Sponsorlu Bağlantılar

Angus sığırının etinde yağ oranı çok düşüktür. Öyle ki diğer sığırlarda yağ oranı %35 civarında iken anguslarda yağ oranı %6 civarındadır. Ayrıca angus etinde yağlar kas lifleri arasına mükemmel şekilde dağılmıştır.

Angus Sığırı ve Özellikleri

Anguslar Türkiye’de Neden Verimli Değil

Angus ırkı uzun ve büyük meraları olan besiciler için değerli bir et ırkı olmasına rağmen; Türkiye’de sığır etinin ayrımın yapılamamasından dolayı diğer sığır etleri değerinde işlenmekte, üreticiye ayrıca bir ekonomik kazanç sağlamamaktadır. Angus gibi et ırklarının süt verimlerinin düşük oluşundan dolayı hem etinden hem sütünden yararlanmak isteyen üreticiler açısından önerilmeyecek bir ırktır.

Angusların Diğer Sığırlardan Artı Yönleri(Avantajları)

Et kalitesi: Angus eti mermerleşme oranı, et rengi, kokusu, tekstürü, lezzeti ile tüm dünyada tüketiciler tarafından tercih edilen bir ettir.

Boynuzsuz oluşu: Angus ırkında erkek ve dişiler boynuzsuzdur. Boynuzsuzluk boynuzluluğa baskındır. Bu yüzden hayvanlar arasında boynuz yaralanmaları olmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Erken yaşta ergenliğe ulaşmaları: Angus ırkının dişileri çok erken yaşta ergenliğe ulaşırlar bu sayede erken dönemde yavru alınabilme özelliğine sahiptir.

Canlı ağırlık artış oranı yüksektir: Angusların günlük canlı ağırlık artışları 1,4-1,7kg olabilmektedir. Yediği yemi en ekonomik bir şekilde ve en kalite bir şekilde ete çeviren ırk olma özelliği taşımaktadır.

Soğuğa ve sıcağa dayanıklı ender ırklardan birisidir: Anguslar kışın -30 derecede yazın ise +30 derecede fevkalade gelişebiliyorlar. Çevre koşullarına uyumları çok iyidir.

İleri yaşta bile damızlık olarak kullanılabilme: Angus sığırları ileri yaşta bile üstün kalitede buzağı verme özelliğine sahiptir. Bu özelliği ile yaşlı angus inekleri bile damızlık olarak kullanılabilmekte ve bu özelliği yetiştiricilere büyük katkı sağlamaktadır.

Kolay doğum yapabilmesi: Angus ırkı kolay doğum yapabilme özelliğine sahip ender ırklardan birisidir. Başın küçük olması kolay doğum yapmasında çok büyük etkendir.

Sponsorlu Bağlantılar

Angusların Diğer Sığırlardan Eksi Yönleri (Dezavantajları)

Angus ırkı genetik olarak ” Hydrocephalus ” hastalığı ve ” Karaciğer yağlanmasına ” meyillidir. Karaciğer yağlanması vakaları, ileri seviyelerde bazen ölümcül olabilmektedir. Bu özelliğini genetik olarak aktarabilir. Yapılan DNA testleri ile bu durum boğanın pedigrisinde belirtilir.

Angus Sığırının Dış Görünüş Özellikleri

  • Renkleri Siyah ve kırmızı’dır.
  • Doğuştan Erkek ve dişileri boynuzsuzdur. Ayrıca
    bu özellik boynuzlu ırklarla melezlemelerde baskınlığını korur.
  • Düzgün meme yapılıdır.
  • Uzun ömürlüdür.
  • Döl verimi yüksektir.
  • Kolay doğum özelliği.
  • Annelik içgüdüsü yüksektir.
  • Sakin yapılı fakat insana çekingen davranır.
  • Zor hava şartlarına dayanıklıdır.

Angusların Genel Özellikleri

  • Erkek cidago yüksekliği: 140 – 145 cm
  • Dişi cidago yüksekliği: 132 – 140 cm
  • Erkek canlı ağırlık: 1000 – 1100 kg
  • Dişi canlı ağırlık: 650 – 700 kg
  • Buzağı doğum ağırlığı: 39 kg
  • Angus eti 1978 de ” Certified Angus Beef ” markası olarak tescillenmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi