Kategoriler
Deniz Hayvanları Hepçil Hayvanlar Sürüngenler

Deniz Kaplumbağası

Deniz Kaplumbağası Özellikleri (Özet)

Deniz Kaplumbağası, bir sürüngen türü olup 80 yıla kadar yaşarlar ve 400 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Deniz Kaplumbağalarının maksimum hızları ise sadece 4 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Deniz Kaplumbağası türüSürüngenler
Deniz Kaplumbağaları ne yerBalık, Yengeç, Deniz Yosunu, Denizanası (hepçil)
Deniz Kaplumbağaları kaç yıl yaşar60 yıl – 80 yıl
Deniz Kaplumbağaları kaç kilo158 kg – 400 kg
Deniz Kaplumbağalarının boyu79 cm – 1.5 metre
Deniz Kaplumbağalarının hızı4 km / saat
Deniz Kaplumbağaları nerede yaşarTropikal kıyı suları ve plajlar
Deniz Kaplumbağası Neslinin Tükenme Olasılığı Soyu Tükenmekte (Endangered)

Deniz Kaplumbağalarının Yaşamları

Deniz Kaplumbağası (İngilizcesi Sea Turtle), Kuzey Kutup Dairesi hariç tüm büyük okyanuslarda ve daha küçük denizlerde bulunur. Çünkü deniz kaplumbağaları genellikle daha ılıman suları tercih etme eğilimindedir. Deniz kaplumbağalarının daha büyük türleri tropikal, daha sıcak sularda Güney Yarımküre’de daha fazla bulunur.

Deniz Kaplumbağası Türleri

Günümüzde Avustralya’ya özgü yassı sırtlı deniz kaplumbağası da dahil olmak üzere bilinen 7 tür vardır. Dünyanın her yerinde bulunan yeşil deniz kaplumbağaları, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında daha fazladır. Şahin gagalı deniz kaplumbağası kritik derecede tehlike altında olan bir türdür ve tüm dünyada bulunabilir. Orta Amerika nehir kaplumbağası dünyadaki en nadir türdür ve Atlantik Okyanusu ve Meksika Körfezi’nde bulunur. Deri sırtlı deniz kaplumbağası, deniz kaplumbağalarının en büyük türüdür ve tüm dünyada bulunan en yaygın türdür. Sini Deniz Kaplumbağası büyük başı ile bilinir ve esas olarak Atlantik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanuslarında bulunur. Zeytin renkli deniz kaplumbağası en küçük türdür ve genellikle Hint-Pasifik ve Atlantik okyanuslarında bulunur.

Deniz Kaplumbağası yüzüyor

Üreme

Deniz kaplumbağaları zamanlarını denizde geçirse de, üremek için her zaman aynı plaja geri döner ve oraya ulaşmak için genellikle büyük mesafeler kat ederler. Dişi deniz kaplumbağaları yumurtalarını doğdukları kumsalda gömerler. Yumurtalarını gömdükten sonra dişi deniz kaplumbağaları denize dönecek ve yumurtalarını kumun altındaki yuvalarına yumurta bırakacak. Yavru deniz kaplumbağaları yumurtadan çıktıklarında, doğrudan okyanusa doğru yürürler ve hayatlarına denizde başlarlar.

Tehlikeler

Bugün, deniz kaplumbağalarının 7 farklı türünün tamamı yok olma tehlikesi altındadır. Dünyadaki deniz kaplumbağalarının nüfusunun azalmasının nedeni, büyük ölçüde büyük balıkçı tekneleri tarafından kazara yakalanması ve insanların genellikle deniz kaplumbağasının yumurtalarını incelik olarak yemeleri nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Kalan deniz kaplumbağalarını kurtarmaya ve korumaya çalışmak için tüm dünyada birçok koruma projesi yürütülmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme

Deniz kaplumbağasının diyeti, belirli türlerine bağlıdır. Deniz kaplumbağalarının bazı türleri etobur, diğerleri otçul ve bazı türleri ise neredeyse her şeyi yer. Deniz kaplumbağaları, bulabileceği ve yakalayabileceği şeye bağlı olarak deniz otu, karides, yengeç, balık ve denizanası yemeye meyillidir. Deniz kaplumbağaları, beslenme alanları ile yuvalama alanları arasında geçiş yapmak için yüzlerce (bazı durumlarda binlerce mil) seyahat etme konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahiptir. Çoğu dişi deniz kaplumbağaları, her seferinde yuva yapmak için aynı plaja geri döner ve genellikle daha önce yuvalandıkları yerden sadece birkaç metre uzakta bulunan sudan ortaya çıkar.

Deniz Kaplumbağası

Deniz Kaplumbağası Avcıları

Deniz kaplumbağaları genellikle yaklaşık 30 yıl üreyebilir. Deniz kaplumbağalarının bazı türleri 50 yaşına kadar bunu yapamazlar. Yetişkin deniz kaplumbağaları, büyük köpekbalıklarının yanı sıra çok az yırtıcı tarafından avlanırlar ve insan balık ağlarına yakalanmıştır. Bebek deniz kaplumbağalarının yaklaşık %90’ı rakun, deniz kuşları ve büyük balıklar gibi daha küçük yırtıcılar tarafından yenir. Erkek ve dişi deniz kaplumbağaları aynı büyüklüktedir. Yetişkin deniz kaplumbağaları, deniz kaplumbağalarının türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir, en küçük deniz kaplumbağaları yaklaşık 50 cm ve en büyüğü yaklaşık 2 m’dir.

Deniz Kaplumbağalarının Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Sürüngenler
(Reptilia)
Takım
(Order)
Kaplumbağa
(Testudines)
Aile
(Family)
Chelonioidea
(Chelonioidea)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi