Kategoriler
Çiftlik Hayvanları Evcil Hayvanlar Memeli Hayvanlar Otçul Hayvanlar

Deve

Deve Özellikleri (Özet)

Deve, bir memeli türü olup 50 yıla kadar yaşarlar ve 700 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Develerin maksimum hızları ise 64 km/saat.

Sponsorlu Bağlantılar
Deve türüMemeli
Develer ne yerDikenli ve Tuzlu Bitkiler, Çimen, Tahıl (otçul)
Develer kaç yıl yaşar40 yıl – 50 yıl
Develer kaç kilo300 kg – 700 kg
Develerin boyu2.2 metre – 3.5 metre
Develerin hızı64 km / saat
Develer nerede yaşarKurak çöl ve çalılıklar
Deve Neslinin Tükenme OlasılığıYok

Develerin Yaşamları

Deve (İngilizcesi Camel), (tek hörgüçlü Deve, Arap Devesi ve Tek Kambur Deve olarak da bilinir), en çok Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun sıcak çöllerinde bulunan büyük bir toynaklı hayvandır. İlk kez 5.000 yıldan daha önce yerli halk tarafından evcilleştirildiği düşünülen bu cesur hayvanlar, hem insanları hem de malları taşımanın yanı sıra aynı zamanda iyi bir süt, et ve yün kaynağı sağladıkları için bu alanlarda insanların hayatta kalması için hayati önem taşıyorlar.

Çift hörgüçlü deve

Gezegendeki en eşsiz memelilerden biridir ve yiyecek ve suyun genellikle az olduğu ve kavurucu sıcaklıklardan serin gecelere hızla değişen çöl hayatına mükemmel uyum sağlamışlardır. Bununla birlikte, bir zamanlar Arap çöllerinde serbestçe dolaşırken bulunsalar da, bugün vahşi doğadan yoksunlar. Ancak yerli nüfus yaygındır ve sayıları çok.

Görünümleri (Nasıl Görünürler?)

Develer, gün boyunca cildini sadece güneşten korumakla kalmayan krem rengi ve kahverengi renkli ve kısa ama kalın kürk ile kurak iklimlerde çok başarılı şekilde hayatta kalmalarına yardımcı olacak bir dizi adaptasyonlara sahiptir. Aynı zamanda kürkleri geceleri sıcaklık düştüğünde onları sıcak tutmaya yardımcı olur.

Uzun bacakları vücutlarını sıcak zeminin üzerinde yüksek tutar ve her ayağın iki parmağı kumun içine batmalarını önlemek için genişçe yayılabilir. Ayaklarının dipleri de kayalık veya taşlı bölgelerde onlara yardım etmek için yastıklıdır. Develerin gözleri ve burun delikleri vardır, bu da onlara iyi görüş ve koku verir. Çift kat uzun kirpiklere sahiptirler ve toz fırtınalarından korumak için yarık benzeri burun deliklerini kapatabilirler. Develer kamburlarında yağ depoladıkları için yiyecek veya su olmadan uzun süre hayatta kalabilirler, bu da kaynaklar az olduğunda deveye enerji vermek için kullanılabilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Yaşam Alanları

Tarihsel olarak yumuşak, tozlu kum tepelerinden çetin ve kayalık bölgelere sahip Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Batı Hindistan’dan kadar Asya’ya kadar develer çöllerde dolaşırdı.Günümüzde Develer artık vahşi doğada bulunmamakla birlikte bu bölgelerde evcil hayvanlar olarak hala mevcuttur ve yerel halk için hem ulaşım hem de önemli bir besin kaynağı sağlamaktadır.

Hem yiyecek hem de su olmadan bu kadar uzun süre devam edebilmeleri, ağır yükleri taşıyabilmeleri, insanların çöl boyunca daha fazla seyahat etmeleri en önemli özelliklerinden. Bugün, Orta Avustralya çöllerinde bulunabilen vahşi bir nüfusla birlikte çölde milyonlarca yerli Deve var.

Yaşam Şekilleri ve Davranışları

Develer, 40 bireye kadar olan sürüler halinde kuru ve kurak bölgelerde yaşarlar. Bu sürülerde yavrulu dişiler de vardır ve tek baskın bir erkek tarafından yönetilir. Üreme mevsimi boyunca baskın erkekler dişilerinin haremini korur. Bunu yapmak için rakip erkekleri ısırır, onlara tükürür ya da üzerlerine yaslanır.Develer uzanarak dinlenir ve bunu ön bacaklarını altlarından ve arkasından bükerek yapar.

Ayrıca, her iki sol bacağı hareket ettirerek, her ikisini de sağa yürüterek birçok memeliden farklı bir şekilde hareket ettikleri bilinmektedir. Bu tür düşman koşullarda hayati öneme sahip nemi korumaları gerekir. Develer asgari sayıda ter bezine sahiptir, bu da vücut sıcaklıklarının, sıcak zamanlarda yükselmesine izin verecekleri gerçeğiyle birlikte, diğer büyük memelilerden çok daha yavaş su kaybettikleri anlamına gelir.

Üreme

Develer, 3 ila 4 yaşlarında doğurabilirler. Hem dişi hem de erkek develer için genellikle Kasım ve Mart ayları arasında üreme mevsimidir. 13 aya kadar sürebilen uzun bir gebelik döneminden sonra, dişi ya tek bir buzağı ya da bazen doğumda 40 kg ağırlığında olan ikizler doğurur. Sekiz saat içinde genç buzağı ayakta durabilir ve daha sonra annesi tarafından bağımsız olacak kadar büyük ve güçlü olana kadar sürünün korunmasında emzirilir. Genç Develer iki ila üç aylıkken çim yemeye başlar ve yaklaşık dört aylıkken sütten kesilir.

Sponsorlu Bağlantılar

Beslenme (Nasıl Beslenirler – Ne Yerler?)

Deve

Deve teknik olarak otçul bir hayvan olmasına rağmen, diyetlerini desteklemek için kemikleri çiğnediği ve leş yediği bilindiği için kesinlikle vejetaryen değildir. Çölde yaşamak için bir başka adaptasyon, devenin diğer hayvanların kaçındığı sert ve dikenli bitkileri yemesine yardımcı olan bölünmüş, kösele dudağıdır. Ayrıca tuz bakımından yüksek olan bitkileri tükettikleri bilinmektedir. Bu da yine diğer hayvanlardan yiyecek için daha az rekabet ettiği anlamına gelir.

Develer ile ilgili en dikkat çekici şeylerden biri, yiyeceklerinden ve sularından gelen enerjiyi kamburlarında yağ olarak saklayabilmeleri. Yani yiyecek ve su az olduğunda hazır bir enerji kaynağına sahiptirler. Develer, kendilerini yenilemeye ihtiyaç duymadan önce vücut ağırlığının %40’ına kadarını kaybedebilirler ve bir su kaynağı veya vaha bulduklarında ise çok kısa sürede yaklaşık 40 galon su içebilirler.

Deve Avcıları

Artık vahşi doğada var olmasalar da, devenin büyük boyutu nedeniyle yırtıcıların sınırlı sayıdadır. Dolayısıyla develerin çok az sayıda büyük, etobur memelinin bulunabileceği düşmanca, kurak bölgelerde yaşadığı gerçeği, diğer toynaklı otoburlar kadar düzenli olarak avlanamayacakları anlamına gelir. İlk kez 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce insanlar tarafından evcilleştirilmelerine rağmen etleri için avlanırlardı ve daha uzun süre saklanırlardı. Bugün, gerçek vahşi doğada develer olmasa da, yerli nüfusu yüksektir ve Kuzey Afrika’dan Batı Asya’ya kadar insanların yanında bulunurlar.

Deve Hakkında İlginç Bilgiler

Develer sadece dayanıklı çöl hayvanları değildir. Çünkü yiyecek bulmaları koşuluyla su olmadan 10 aya kadar yaşayabilirler, ancak nispeten yavaş tempolu yaşam tarzları, sadece bir gün içinde büyük mesafeler (bazen 30 km’den fazla) seyahat edebilecekleri anlamına gelir. Üstelik 200 kg’ı aşabilen yük taşıma kapasitelerine sahiptirler.

Bir dizi diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi artık çalışan hayvanlar olarak kullanılmak üzere daha büyük ve daha güçlü veya inanılmaz derecede hızlı bireyler üretmek için İki Hörgüçlü Develer ile çiftleştirilerek melez olan çeşitli farklı deve ırkları var. Diğer herhangi bir memeliden farklı olarak develer, hayvan susuz kaldığında ve kan kalınlaştığında kanın düzgün bir şekilde akmasını sağlayan benzersiz oval şekilli kırmızı kan hücrelerine sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

Deve – İnsan İlişkisi

Develer binlerce yıldır insanlar tarafından çöl boyunca mal taşımak için ve iyi bir süt, et ve yün kaynağı olarak kullanılmıştır. Yünlü kürkleri, deri postlarıyla birlikte kıyafet yapmak için de kullanılabilir. Diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi şu anda çok sayıda d cinsi vardır. Ama bu ırkların hepsi pratik kullanımlar için yetiştirilmiyor. Örneğin deve yarışları için daha hızlı develer yetiştirilmekte.

Develerin Bugünkü Durumu

Günümüzde, vahşi develer nüfusu tükenmiş olsa da doğal menzillerinin çoğunda evcil hayvanlar olarak yaygındırlar ve nüfuslarının 20 milyon kadar olduğu tahmin edilmektedir. 1800’lerde ilk deve, insanların geniş çöldeki yerler arasında geçiş yapmasına yardımcı olmak için Avustralya’ya ithal edildi ve şimdi Orta Avustralya’nın çöllerinde dolaşan muhtemelen 1 milyon deve var

Develerin Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Çift Toynaklılar
(Artiodactyla)
Aile
(Family)
Devegiller
(Camelidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi