Kategoriler
Hepçil Hayvanlar Kuşlar Öneriler

Dodo

Dodo Özellikleri (Özet)

Dodo, bir kuş türü olup 30 yıla kadar yaşarlar ve 20 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Fakat sürüler halinde yaşayan Dodoların nesli tükendi.

Sponsorlu Bağlantılar
Dodo türüKuşlar
Dodolar ne yerTambalacoque Meyvesi (hepçil)
Dodolar kaç yıl yaşar10 yıl – 30 yıl
Dodolar kaç kilo20 kg
Dodoların boyu1 metre
Dodolar nerede yaşarTropik ormanlar
Dodo Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmiş (Extinct)

Dodoların Yaşamları

Dodo (İngilizcesi Dodo), 1590’larda Mauritius Adası’nda keşfedilen ve 1681’de bir asırdan daha kısa bir süre sonra soyu tükenmiş olarak ilan edilen orta büyüklükte uçamayan bir kuştu. Güvercinler gibi daha küçük kuşlarla yakından ilişkilidir. Hint Okyanusu’nda bulunan küçük Mauritius adasındaki tropikal ormanlarda yaşadı. Komşu Madagaskar adası gibi, Mauritius toprak ilk bölündüğünde Afrika kıtasından ayrıldı.

dodolar ve diğer kuşlar

Dodo Anatomisi

Dodo’nun büyük bir vücudu, güdük tarzı kanatları, küçük, kavisli bir kuyruğu, kısa bacakları ve büyük bir gagası vardı. Dodo’nun tüyleri gri, siyah ve beyaz renkteydi ve büyük kavisli gagası en ayırt edici özelliklerinden biri idi. Dodolar, büyük yerde yaşayan yırtıcıları olmayan bir yaşama adapte olan ve bir kuş için alışılmadık şekilde davranmasına neden olan büyük boyutlu bir kuştu. Kanatlarına rağmen, dodonun yuvarlak gövdesini destekleyemeyecek kadar küçük ve zayıf oldukları için uçamıyorlardı. Dodonun, sonuçta türlerin yok olmasına yol açan Avrupalı ​​işgalcilerden korkmadıkları da biliniyordu.

Beslenme

Tambalacoque ağacının (genellikle dodo ağacı olarak adlandırılır) meyvesini yiyerek yere düşen olgun meyveyi yerlerdi. Bu uzun ömürlü ağaç, kendi varlığını dürdürebilmesi için dodoya bağlı ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü bu ağacın tohumu sadece dodonun sindirim sisteminden geçtikten sonra çimlenebilir (filizlenebilir).

Dodo ve İnsan İlişkisi

Mauritius adasındaki doğal ormanlarında, dodonun doğal yırtıcıları (insanlar 16. yüzyılın sonlarına inene kadar) yoktu. Ancak bu dost ve uysal kuşu avlayan sadece insanlar değildi, dodo yuvalarıyla birlikte insanların köpekler, kediler ve maymunlar da dahil olmak üzere yanlarında getirdikleri hayvanlar tarafından avlandı. Dodoyu avlayan ve yiyen Avrupalı ​​yerleşimciler tarafından ele geçirilmeden önce dodolar, Mauritius’un küçük, güvenli cenneti üzerinde gelişmekte olan bir türdü. Adaya getirilen hayvanlar genellikle dodo’nun savunmasız yuvalarını avladı ve 80 yıldan fazla süren insan temasıyla tüm türler yok oldu.

Sponsorlu Bağlantılar

Dodo tasviri

Üreme

Dodolar yuvalarını yerde yaparlardı. Çünkü doğal avcıları yoktu. Dişi dodolar sadece 1 yumurta yumurtlarlardı. Dodo yumurtasının kuluçka süresinin ise 4 ila 6 hafta arasında olduğu tahmin edilmektedir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bağımsız olana kadar anneleri tarafından korunurdu.

Dodoların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Kuşlar
(Aves)
Takım
(Order)
Güvercinler
(Columbiformes)
Aile
(Family)
Güvercingiller
(Columbidae)
Cins
(Genus)
Raphus
(Raphus)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi