Kategoriler
Memeli Hayvanlar Öneriler Otçul Hayvanlar Vahşi Hayvanlar

Tüylü Mamut

Tüylü Mamut Özellikleri (Özet)

Tüylü Mamut, bir memeli türü olup 80 yıla kadar yaşarlar ve 8 ton ağırlığa kadar çıkabilirler. Tüylü Mamutların boyları ise4 metreye kadar çıkabilmekte idi.

Sponsorlu Bağlantılar
Tüylü Mamut türüMemeli
Tüylü Mamutlar ne yerÇimenler (ot), dallar ve sazlıklar (otçul)
Tüylü Mamutlar kaç yıl yaşar60 yıl – 80 yıl
Tüylü Mamutlar kaç kilo8.000 kg
Tüylü Mamutların boyu1.8 metre – 4 metre
Tüylü Mamutlar nerede yaşarKuzey Kutbu Tundra
Tüylü Mamut Neslinin Tükenme OlasılığıSoyu Tükenmiş (Extinct)

Tüylü Mamutların Yaşamları

Tüylü Mamut (İngilizcesi Woolly Mammoth), bir zamanlar büyük boyutlu dev boyutları, kuzey manzaralarında dolaşan muazzam bir memeliydi. Günümüz fili ile yakından ilişkili olduğuna inanılan devasa memeliler, soyu tükenmeden önce yaklaşık olarak M.Ö. 1700 yılına kadar vahşi doğada yaşadılar. Kuzey Kutbu Tundrada yaşayan tüylü mamutlar hem sıcaklık hem de kendilerini korumak için genellikle büyük sürüler halinde dolaşırlardı. Bu memeliler, ayrı alt türler olarak nitelendirilebilecek kadar farklı olduğu düşünülen iki grupta yaşıyordular. Bir yünlü mamut türü kuzey kutbunun yüksek kesimlerinde yaşarken diğer yünlü mamut türü grubu çok daha geniş bir menzilde yaşarlardı.

Tüylü Mamut sürüsü tasviri

Tüylü mamutlar muazzam bir hayvandı. Yetişkinler genellikle 4 metre veya daha boyutlara ulaşırlardı. Bazı bölgelerdeki tüylü mamutlar ortalama olarak, biraz daha küçük boyutlarda olabilirlerdi. Filler bugün yaptığı gibi, tüylü mamutlar hem yiyecekleri kazmak, toplamak için hem de yırtıcıları ve rakipleri korkutmak ve savaşmak için kullanılan muazzam dişleri vardı. Tüylü mamutun dişleri genellikle oldukça dramatik bir şekilde kavisliydi ve kolayca 5 metreye kadar çıkabilirdi. Tüylü mamutlar otçul bir hayvandı. Yani tamamen bitki bazlı bir diyette hayatta kaldılar. Günümüz fillere benzer bitki örtüsünü yiyerek yapraklar, meyveler, fındıklar, dallar ve meyveler için ormanlara göz atarlardı.

Tüylü Mamut Avcıları

Tüylü mamutun büyüklüğü nedeniyle doğal ortamında, genellikle daha küçük tüylü mamutların buzağılarını avlayan kılıç dişli kediler olan tek bir yırtıcı hayvan vardı. Kuzey Kutbu tundrasının geniş alanlarındaki tüylü mamut popülasyonlarını hızla yok eden insan avcıları dışında, hızla eriyen buzlar, ölümleri üzerinde büyük bir etkisi oldu.

Üreme

Tüylü Mamut

Tüylü mamutların üremesi hakkında çok az şey bilinmesine rağmen fillere benzer şekilde, dişi tüylü mamutun neredeyse bir yıl (belki daha uzun) bir gebelik döneminden sonra tek bir tüylü mamut buzağı doğurması muhtemeldir. Tüylü mamutların oldukça uzun bir ömrü olduğu ve ortalama 80 yaşına ulaştığı düşünülmektedir. Genel olarak, son tüylü mamutların M.Ö. 8000 civarında Avrupa ve Güney Sibirya’dan kaybolduğu ve son olarak M.Ö. 1700 yılında Kuzey Buz Denizi’nde bulunan Wrangel Adası’ndan yok olan izole tüylü mamut popülasyonlarının ortadan kalktığı varsayılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Tüylü Mamutların Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Hortumlular
(Proboscidea)
Aile
(Family)
Filgiller
(Elephantidae)
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi