Kategoriler
Etçil Hayvanlar Melez Hayvanlar Memeli Hayvanlar Öneriler Vahşi Hayvanlar

Liger

Liger Özellikleri (Özet)

Liger, bir memeli türü olup 22 yıla kadar yaşarlar ve 600 kg ağırlığa kadar çıkabilirler. Ligerlerin maksimum hızları ise 80 km/s.

Sponsorlu Bağlantılar
Liger türüMemeli
Ligerler ne yerGeyik, Yaban Domuzu, Sığır (etçil)
Ligerler kaç yıl yaşar18 yıl – 22 yıl
Ligerler kaç kilo400 kg – 600 kg
Ligerlerin boyu2.8 metre – 3.6 metre
Ligerlerin hızı80 km / saat
Ligerler nerede yaşarHayvanat bahçelerinde

Ligerlerin Sınıflandırılması ve Evrimi

Liger (İngilizcesi liger), arka ayakları üzerinde dururken en fazla 12 metre boyuna büyüdüğü bilinen dünyanın en büyük kedigillerindendir. Bir erkek aslanın bir dişi kaplan ile eşleşmesiyle melezlenen ligerler, ebeveynlerinin her ikisinin de büyüklüğünü çok fazla aşma eğilimindedir ve her ikisiyle de benzer özellikleri paylaşmalarına rağmen, Liger bir kaplan yerine bir aslan gibi olma eğilimindedir.

Bir Tigon ise, bir dişi aslanı bir erkek kaplan ile melezmenin bir sonucudur. Bu hayvan daha az kaplan benzeri niteliklere sahip bir aslan gibi olma eğilimindedir. Aslanların ve Kaplanların dünyanın farklı bölgelerinde yaşadıkları gerçeğinden dolayı ligerlerin doğal olarak oluşması pek olası değildir. Bugün, dünyadaki hayvanat bahçelerinde tesadüfi veya kasıtlı insan müdahalesinin sonucu olarak bulunan çok az sayıda liger vardır.

Ligerin Anatomisi ve Görünümü

dişi liger ve erkek liger
dişi liger ve erkek liger

Büyük bir kaslı vücuda ve geniş bir başa sahip muazzam bir hayvandır. Ligerler, annelerinden miras kalan belli belirsiz soluk çizgilerle kaplanmış kumlu veya koyu sarı renkli kürklere sahip olma eğilimindedir. Kürk rengindeki diğer varyasyonlar bilinmesine rağmen (anneleri beyaz kaplan olduğunda beyaz dahil), Liger genellikle erkeklerin yeleleri de dahil olmak üzere daha aslan benzeri bir görünüme sahiptir. Bir ligerin yelesi yetişkin bir aslan kadar büyük veya etkileyici olmasa da bazı bireylerde oldukça büyüyebilir. Ancak bir ligerin hiç yeleğe sahip olması nadir değildir. Arka çeyreklerinde en dikkat çekici olan çizgilerle birlikte liger, ayrıca kaplanın kulaklarının arkasında bulunan lekeleri, çenelerinin etrafındaki kürklerle miras alabilir.

Ligerlerin Dağılımı ve Yaşam Alanları (Habitat)

Tarihsel olarak nadiren de olsa bir erkek aslanın vahşi doğada dişi bir kaplanla çiftleşip liger yavruları üretmesi mümkün olabilirdi. Bunun nedeni Asya aslanının bir zamanlar Asya’nın çok daha büyük bir bölgesinde dolaştığı yani daha kolay bir şekilde kaplanların topraklarına girebilecekleri anlamına geliyordu. Ancak bugün kaplanlar, yalnızca doğal yaşam alanlarının daha küçük ceplerine itildikleri Asya’nın yoğun ormanlarında bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar

Öte yandan aslanlar, Hindistan’da kaplan olmayan uzak bir ormanda bulunan ve geriye kalan birkaç Asya aslanı dışında Afrika otlaklarında devriye geziyor. Ne yazık ki, ligerin doğal yaşam alanı muhtemelen bir kaplanınkine oldukça benzer olsa da dünyanın bilinen tek ligerleri kafesli kapalı alanlarda bulunur.

Liger Davranışı ve Yaşam Tarzı

Dev boyutlarına ve ebeveynlerinin gezegenin en vahşi yırtıcılarından ikisi olmasına rağmen ligerin özellikle bakıcıları ile etkileşime girdiğinde, göreceli olarak yumuşak ve uysal bir yapıya sahip oldukları bilinmektedir. Ancak, en şaşırtıcı özellikleri olarak aslan veya kaplan olup olmadıklarına dair biraz kafalarının karıştığı rapor edilmiştir. Vahşi doğada, kaplanların avlarını yakalamak ya da sıcakta serinlemek için suya girmeleri nadir değildir ve bu nedenle doğal olarak iyi yüzücülerdir. Bu da ligerin miras aldığı bir şeydir.

liger ve kaplan
liger ve kaplan

Ancak aslanlar suyu sevmezler ve bu nedenle ligerin suyunu seven yaşam tarzına gitmesinin biraz zaman aldığı sık sık bildirilir. Tuhaf olan bir başka şey de ligerin hem aslan hem de kaplandan ses çıkardığı görülüyor. Ancak kükremesi bir aslanınkine benziyor.

Liger Üreme ve Yaşam Döngüleri

Ligerler, aslanların ve kaplanların tesadüfen çiftleşmesi ile ortaya çıkmıştır. Erkek aslan dişi kaplanla eşleştikten sonra kaplan, yaklaşık 100 gün süren bir hamilelik döneminin ardından 2 ila 4 liger yavrusu doğurur. Diğer büyük kedigillerin gençlerinde olduğu gibi liger yavruları kör olarak doğarlar ve inanılmaz derecede savunmasızdırlar. İlk 6 ayları boyunca annelerine büyük ölçüde güvenirler.

Aslan yavrularında olduğu gibi genç ligerler kürklerinde daha koyu lekelere sahiptir ve bu da onlara ekstra kamuflaj sağlamaya yardımcı olur. Bununla birlikte, bazı yetişkin aslanlarda olduğu gibi bu lekeler genellikle ligerlerde kalır ve en alt kısımlarında belirgindir. Liger yavrularının çoğu ne yazık ki doğum kusurları ile doğar ve genellikle bir haftadan daha uzun süre hayatta kalamazlar.

Sponsorlu Bağlantılar

Liger Beslenmesi ve Avlanması

Dünyanın diğer kedigilleri gibi ligerler de etçil bir hayvandır. Yani beslenmesini sağlamak için diğer hayvanları avlar ve öldürürler. Ligerin yabani diyetinin yalnızca farz edilebilir olduğu düşünülse de geyik, yaban domuzu ve (muazzam büyüklüklerinden dolayı) muhtemelen küçük veya savunmasız Asya filleri dahil olmak üzere daha büyük otçulları avlayan bir kaplanınkine benzer olduğu düşünülmektedir.

Esaret altında günde ortalama 20 kg et tüketme eğilimindedirler. Ancak bir Ligerin bir oturuşta kolayca 100 kg yiyecek yiyebileceği düşünülmektedir. Liger, eti parçalamak için ideal olan keskin, sivri dişleri olan muazzam ve inanılmaz derecede güçlü bir çeneye sahiptir. Ligerler ayrıca çok kaslı gövdelere ve avlarını yemelerine yardımcı olan keskin pençelere sahiptir.

Liger Avcıları ve Tehditleri

Vahşi doğada bulunurlarsa, Liger çevrelerindeki en baskın avcı olurdu ve bu nedenle insanların istisnası dışında endişe edecek doğal bir avcıya sahip olmayacaktı. Aslanlar ve kaplanlar gibi ligerler de şiddetli habitat kaybı ile birlikte, hem ganimet hem de kürk avına maruz kalacaktır. Esaret altında birçok liger yavrusu, iki farklı türün çapraz üremesinin bir sonucu olduğu için ölümcül doğum kusurları ile doğar.

Dikkate alınması gereken bir başka problem ise, ligerlerin bütün dünyada hem yetiştirildiği hem de tutulduğu doğal olmayan yaşam alanlarıdır. Ligerlerin bugün vahşi doğada oluşması pek muhtemel olmadığı için para kazanmak için sadece hayvanat bahçeleri tarafından yetiştiriliyor ve saklanıyorlar.

Liger İlginç Bilgiler ve Özellikler

Diğer birçok melez gibi ligerlerin steril olma eğiliminde olmalarına rağmen dişi bir ligerin yavru üretebildiği bilinmektedir ancak verimli bir erkek liger hiçbir zaman kaydedilmemiştir. Babanın türüne bağlı olarak bir Li-Liger veya Ti-Liger yavruları üretmek için bir erkek aslan veya bir erkek kaplan ile beslenecektir. En ünlü Lligerlerden biri Florida’da bir enstitüdeki bir erkek aslan ve bir dişi kaplanın yavrusu olan Hercules adında bir Hollywood eseridir. 3 yaşındayken arka ayakları üzerindeyken 3 metre yükseklikte durdu ve yarım ton ağırlığındaydı. Ligerlerin nadiren vahşi doğada üretilmesinin bir başka nedeni de bir erkek aslan ve bir dişi kaplan birbiri ile karşılaşırsa kendi bölgelerini korumak için savaşmak veya yaralanma riskini almak için ne yapacaklarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar

İnsan ve Liger İlişkisi

Liger, Asya’da 19. yüzyılın başlarında (1824 yılında) liger yavrularının doğmasından beri insanlar tarafından yetiştiriliyor. 100 yıldan daha uzun bir süre oldu. Ancak İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce Güney Afrika’da bir hayvanat bahçesinde bulunan bir sonraki çöp grubuna kadar. Ligerlerin oldukça temperlenmiş olduğu bilinmesine rağmen iki farklı hayvan türünün üremesi konusunda, özellikle de insan müdahalesi olmadan gerçekleşmesi çok muhtemel olmadığı zaman, büyük bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Bugün, dünyadaki hayvanat bahçelerinde ve hayvan enstitülerinde bulunan (genellikle tesadüfen) yetiştirilen ve para kazanma cazibesi olarak tutulan bazı ligerler vardır.

Ligerlerin Koruması ve Günümüzde Yaşamları

Yapay olarak iki ayrı türün melezleştirilmesinden dolayı doğal olarak ligere atanmış gerçek bir bilimsel isim bulunmadığından ve vahşi ortamda bulunmadığından ligerin koruma statüsü yoktur. Liger, dünyada çok az sayıda bulunuyor ancak vahşi doğada bulunmadığı ve bu nedenle de muhafaza etme gibi bir değeri olmadığı için üzüntü veriyor. Tigonlar bugün ligerlerden daha nadir bulunuyorlar ancak 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında ligerlerden çok daha fazlası vardı. Ligerlerin yetiştirilmesi şimdi dünyadaki bazı ülkelerde yasaklanmıştır.

Liger Genel Özellikleri

Özellik
(İngilizcesi)
Bilgi
(İngilizcesi)
Alem
(Kingdom)
Hayvanlar alemi
(Animalia)
Şube
(Phylum)
Kordalılar
(Chordata)
Sınıf
(Class)
Memeliler
(Mammalia)
Takım
(Order)
Etçiller
(Carnivora)
Aile
(Family)
Kedigiller
(Felidae)
Cins
(Genus)
Panthera
(Panthera)

Liger Diğer Özellikleri

ÖzellikİngilizcesiBilgi
Bilimsel AdıScientific NamePanthera leo X Panthera tigris (melez)
Yaygın AdıCommon NameLiger
TürüTypeMemeli
Tür SayısıNumber Of Species1 tür
Bulundukları YerLocationHayvanat bahçeleri
Yaşam AlanlarıHabitatDoğal yaşam alanları yoktur
RenkleriColorsBronz, siyah, kahverengi, turuncu
Deri TipiSkin TypeKürklü
EbatlarıSize2.8 metre – 3.6 metre
AğırlıklarıWeight400 kg – 600 kg
En Yüksek HızlıarıTop Speed80 km / saat
Beslenme ŞekilleriDietEtobur (etçil)
Ana YiyecekleriMain PreyGeyik, Yaban Domuzu, Sığır
Liger AvcılarıPredatorsİnsan
Yaşam ŞekilleriLifestyleSürü
ÖmürleriLifespan18 yıl – 22 yıl
Doğurma YaşıAge Of Sexual Maturity3 yaş – 4 yaş
Gebelik SüresiGestation Period100 gün
Ortalama Yavru Doğurma SayısıAverage Litter Size0 adet
Sütten Kesilme YaşıAge Of Weaning6 aylık
TehditThreatTicari üretim
En Belirgin ÖzellikleriMost Distinctive FeatureMuazzam baş ve vücut ölçüsü
Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Nedir Vikipedi